29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Tuřínová polévka

Název Množství a jednotka
tuřín 2 ks
brambory 2 ks
malá cibule 1 ks
smetana ke šlehání 250 ml
zeleninový vývar 1 l
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 10 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Tuřín je rostlina známá už asi 4000 let, pěstovali jej jako potravinu už starověké národy ve Středozemí. Dlouhá staletí se používal tuřín jako jedna z nejdůležitějších a základních potravin, velkou konkurencí se mu posléze staly brambory, nicméně u nás jej téměř zcela vymýtila druhá světová válka - používal se jakožto levná a krmná plodina v koncentračních táborech mnohdy jako jediná strava, tudíž se v dalších desetiletích v rámci ideologie moc nehodil do krámu. Dnes má už opět zasloužené místo v jídelníčcích.
Na Moravě a na Slovensku je tuřín nazýván kolník, kvačka, kvaka nebo klaka.

Tuřín obsahuje 90 % vody a je tedy velmi dietní. Má ale především hojivé a léčivé účinky – nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí. V jeho sušině najdeme bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a hlavně pak má vysoký obsah vápníku – je tudíž vhodné přidávat jej častěji do jídla při zlomeninách nebo osteoporóze.

Tuřín rovněž působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. V neposlední řadě tuřín zvyšuje peristaltiku střev, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku a při žlučníkových kamenech.

Tuřín je kořenová, velmi odolná a snadno pěstovatelná zelenina, Z tuřínu se využívají především bulvy, ale i listy, které se otrhají a přidají k bulvám, nebo se dají upravit podobně jako špenát (např. do těstovin), bulvy jsou vhodné při přípravě polévek, jako příloha k masu, můžeme je upéct nakrájené na hranolky, vařit (např. jako zadělávané kedlubny), syrové se přidávají do salátů. Využití tuřínu je zkrátka mnohostranné.



Postup
Tuříny oloupeme (stejně jako kedlubny) a nakrájíme na kostky nebo nahrubo nastrouháme. Listy z tuřínu otrháme a omyjeme. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tuřín, omyté listy, zalijeme zeleninovým (nebo klidně nějakým masovým) vývarem, a vaříme téměř doměkka. Když je tuřín téměř měkký, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, polévku osolíme, opepříme a dovaříme doměkka. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, přidáme smetanu a už jen prohřejeme.



 


RECEPTY

Krůtí medailonky s kaštany

Postup: Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na medailonky, dáme do misky a promícháme se 2... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí pochoutkový salát

Postup: Salám nastrouháme nahrubo, malou cibuli nebo jen čtvrt větší, a sterilované... zobrazit recept

RECEPTY

Buchtičky se šodó

Postup: Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 1.

Postup: Rozpustíme si v kastrůlku máslo. Tvaroh s vejci a cukrem smícháme, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Lívanečky se sýrem Cottage

Postup: Cottage sýr smícháme vidličkou se třemi vajíčky, přidáme půl hrnku mletých... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...